Nuntile Indiene sunt extrem de stralucitoare,pline de farmec si totodata cu ritualuri bine stabilite. O nunta poate dura pana la cateva zile bune, timp in care cei doi miri vor fi vizitati de peste 400 pana la 1000 de invitati, care de cele mai multe ori sunt necunoscuti celor 2 tineri casatoriti. Cele mai multe dintre casatorii sunt aranjate, doar in ultima perioada si in special in mediul urban facandu-si loc casatoriile ce au la baza dragostea dintre cei 2.
Multe din obiceiurile unei nunti indiene se vor regasii in religiile Hinduse, Sikhs si chiar si Musulmane. O nunta va fi precedata de o serie de ceremonii si datini, urmand ca in ziua nuntii cei doi miri sa fie supusi unor alte ritualuri autohtone.
Bariksha este momentul in care parintii fetei si-au aratat intentiile oficial pentru un anumit mire, acesta din urma impreuna cu familia fiind de acord cu alegerea facuta. Un refuz in zilele ce urmeaza este putin probabil.
Tilak presupune calatoria parintilor fetei acasa la baiat pentru a oficializa relatia. O mare petrecere va fi organizata, iar cei implicati vor sarbatorii cu mult fast. Un numar mic de rude ale fetei va fi prezent la aceasta sarbatoare, undeva nu mai mult de 10 persoane. Nu se va intampla prea des ca parintii baiatului sa faca propunerea unei casatorii. Byaha Haath este purificarea mintii, sufletelor cu corpurilor celor doi insuratei. Este o ceremonie ce se va petrece in timpul zilei si ii va pregatii pe cei doi pentru noaptea ce urmeaza. “Uptan” este o pasta preparata din apa de trandafir si alte mirodenii ce va fi aplicata de catre 7 fete nemaritate pe fata, mainile si picioarele miresei si ale mirelui. Dupa aceasta ceremonie cei doi nu vor mai avea voie sa paraseasca casa pana la desfasurarea propriuzisa a nuntii.
Nunta propriuzisa este un eveniment grandios si plin de fast. Cele mai alese mancaruri si bauturi vor fi la discretie pentru foarte multi invitati. In functie de regiune, mancarea va fi vegetariana sau nu. O alta caracteristica plina de farmec a unei nunti indiene este jocul din timpul nuntii numit ” Ascunde Pantofii ” Inainte de a incepe ceremoniile de nunta, mirele se va descalta, iar cineva apropiat miresei, de obicei o sora de-a ei, va ascunde incalgietarile cu pricina. Pe acesti pantofi baiatul va fi obligat sa negocieze si sa plateasca o suma ceruta de catre cei in cauza. Tot acest proces de negociere este extrem de haios si face deliciul celor prezenti la nunta.O caracteristica comuna nuntlor din India, indiferent de cast sau religie este faptul ca atat parintii fetei cat si parintii baiatului se vor implica in organizarea intregei ceremonii astfel incat totul sa fie pus la punct, iar invitatii sa plece multumiti.
[img]http://fotonunti.mirificstudio.com/traditii-india.jpg{/img]
[img]http://www.idealmariaj.ro/images/tiny_upload/indianca_(3).jpg[/img]
Pregatiri inaintea nuntii
Mangni Aceasta este ceremonia cand familia baietilor se duce la familia fetelor cu cadouri, bijuterii, precum si alte bunuri, pentru a confirma angajamentul. De obicei, chiar si un schimb de inele are loc.
Dholki Poate fi o zi sau mai multe zile, de obicei, de mare profil intr-o sala de banchet, doamnele canta cantece traditionale.
Hena a fost si este utilizata ca infrumusetare pentru femei,in contextul casatoriei si fertilitatii sau pentru a sarbatori ceva .In lume se sarbatoreste Noaptea de Hena [ hidusi,evrei,musulmaini ],infrumusetind fetele care sint gata de maritis sau proaspat maritate.Hena se mai foloseste in sarbatorirea unei victorii,la nasterea unui copil,circumcizii,zile de nastere,in general ca parte a activitatilor mai deosebite,deci se aplica pentru a arata bucuria,pentru a purta noroc sau pentru infrumusetare considerindu-se ca poarta BARAKAH [ binecuvintare ].Miresele sint cel mai impodobite cu hena pentru noroc si pentru a-si arata fericirea.In India chiar era o casta numita NAI care se ocupa doar cu desenele hena,fiind artisti foarte talentati.
BUCATARIA INDIANA
Nordul si vestul Indiei au fost mult influentate de ocupatia musulmana, astfel ca exista feluri de mancare inrudite cu cele din bucataria Orientului Mijlociu si a Asiei Centrale, precum kebab, kofta si biryani:
# Rogan Josh (miel picant);
# Gushtaba (chiftelute picante in iaurt);
# deliciosul Biryani (carne de miel sau de pui in orez cu aroma de portocale stropit cu zahar).
In est, predomina influentele bengaleze, reprezentate de pui cu curry sau linte. Cat despre coastele Indiei, se spune ca mancarea de aici este divina. Se consuma mult peste, fructe de mare si nuca de cocos.
# In sud-estul Indiei, chili este regele mesei, folosit uneori in exces. In ceea ce priveste produsele lactate, se folosesc foarte mult:
# untul (ghee)
# si iaurtul (dahi).
Primul este utilizat in prepararea celor mai multe feluri de mancare, asa cum occidentalii folosesc uleiul, al doilea intra in componenta mancarii sau este servit alaturi de aceasta, combinat cu diverse condimente.
# In partea sudica mancarurile tind sa fie ceva mai picante si sunt in general mai mult vegetariene. Puteti cauta aici urmatoarele specialitati:
# Bhaji, curry de legume;
# Dosa, Ildi si Samba, clatite cu orez, gogosi cu muraturi si curry de legum
# Un ingredient foarte des folosit in bucataria indiana este nuca de cocos. Deserturile sunt in general gatite cu lapte, cele mai apreciate fiind:
# Kulfi, inghetata indiana;
# Jalebi, clatite cu sirop.
Pe langa numeroasele tipuri de deserturi aici veti gasi o mare diversitate de fructe tropicale, mango, pepeni si rodii si temperate, caise, mere si capsuni.
Masa este asezata in asa fel incat toate preparatele sunt servite in acelasi timp. Felurile importante de mancare sunt asezate in mijlocul mesei, fiind inconjurate de celelalte, considerate mai putin importante. Painea si orezul se afla din abundenta pe masa indienilor.
In India reprezinta un semn al bunei educatii folosirea mainii drepte atunci cand se serveste masa. Daca nu mananca totusi cu mana, indienii folosesc doar lingura si furculita, niciodata cutitul, spunand adesea ca "pentru servirea unui curry bine gatit nu este niciodata nevoie de cutit".
Ca bauturi, la masa se consuma in general apa sau sucuri de fructe. Daca aveti pofta de un pahar de vin, cel rose este cel mai indicat, vinul alb si cel rosu nereprezentand o buna optiune pentru a fi combinat cu mancarea indiana. La sfarsitul mesei se serveste o cana de ceai sau de cafea insotite in general de plante ce ajuta la digestie. Apa imbuteliata este esentiala pentru vizitatori dar aveti grija sa fie sigilata corespunzator.
[img]://www.elehttp.ro/images/poze/masa_indiana.jpg[/img].