[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Proba 2

MyTheMuse

Data: Joi, 03/02/2011, 22:07 

Soldat


Sarbatori si traditii in Peru.

Orasul Santo Tomaso, din Peru, are o traditie ciudata pentru europeni.

La sfarsitul lunii decembrie, locuitorii organizeaza un festival de bataie, in care acestia se lupta intre ei.

Evenimentul este organizat in fiecare an, in perioada dintre Craciun si Anul Nou. In loc sa-si ofere acdouri, vorbe frumoase si imbratisari, peruanii se iau la bataie, intr-o arena special amenajata pentru un astfel de eveniment.

Participantii se organizeaza in echipe de cate doi, dupa care se iau la bataie in arena, sub privirile unui arbitru care desemneaza castigatorul.

Festivalul cuprinde toate categoriile de oameni de la cei mai mici, pana la cei in varsta, pentru ca nu exista limita de varsta. Dupa bataile aprige, la sfarsitul evenimentului, participantii se impaca si incep sa danseze impreuna.

Ziua Mortilor

In Peru se comemoreaza Ziua Mortilor, 1 noiembrie fiind dedicata amintirii copiiilor, in timp ce 2 noiembrie este rezervta adultilor.

Mii de locuitori din Lima merg la mormintele celor dragi, urmand sa inveseleasca momentele de evocare cu picnicuri si dans.

Sarbatoarea Soarelui

Sarbatorea dedicata cinstirii Soarelui, creatorul si zeul suprem care prin puterea si lumina lui a creat si mentine totul pe pamint, incepe la Quoricancha ( templul Soarelui ), continua in Plaza de Armas si se termina la 2km de Cuzco, sus, la Sacsayhuaman fosta cetate incasa. Un intreg ritual cu dansuri, discursuri in quechua si chiar ceremonii de sacrificiu au loc timp de mai multe ore, urmarite cu mare interes de localnici si turisti. Deosebirea esentiala este ca turistii au platit locuri scumpe in tribuna din centrul Sacsayhumanului, fiind transportati cu autocarul, iar poporul sta pe stancile din jurul cetatii antice, urcand dealul intr-o imensa procesiune sau ca la meciurile memorabile de fotbal.

Anul Nou

Obiceiul de Anul Nou peruvian este o personalizare a traditiei spaniole de a manca 12 boabe de struguri la miezul noptii. Dar, in Peru, o a 13-a boaba trebuie mancata pentru a asigura norocul.
In Cusco, mii de oameni se aduna in Plaza de Armas in ajunul Anului Nou. Exact la miezul notpii, faimosul clopot Maria Angola de la Catedrala Cusco bate in Anul nou iar multimea de oameni inconjoara Plaza de Armas, lucru care se presupune a aduce calatorii bune in anul urmator.
Anul nou in Peru este totalmente despre galben. Palarii galbene, si mai presus de toate, lenjerie intima galbena. Asa este, o credinta traditionala in Peru e ca purtatul culorii galbene in ajunul Anului Nou aduce noroc in noul an.
Unele din traditiile de Anul nou peruviene sunt:
- Mancatul a 12 boabe de struguri la miezul noptii, pentru noroc.
- Pusul unor monezi in colturile casei pentru noroc.
- Purtatul lenjeriei intime galbene.
Artificiile sunt vandute legal in tot orasul, asa ca Ajunul Anului Nou in Cusco nu este pentru cei slabi de inima.


Faimosul clopot Maria Angola.

Semana Santa

Exista festivaluri locale si sezoniere care au loc aproape in fiecare saptamana in Ayacucho, asa ca cei veniti in vacanta in aceasta parte a Peru vor gasi o multime de cai de a se bucura, indiferent de momentul anului. Cu toate acestea, pentru cei care sunt in Ayacucho in timpul Pastelui, celebrarile Saptamanii Sfinte de Semana Santa vor fi greu de ratat.

Semana Santa este una dintre cele mai mari din toate festivalurile organizate in Ayacucho si multe evenimente religioase si festivitati au loc in bisericile din oras. Evenimentele de Saptamana Sfanta incep de vineri inainte de Duminica Floriilor si dureaza vreo zece zile, ceea ce duce pana la Duminica Pastelui, cu procesiuni de zi cu zi, opere de arta, dansuri populare traditionale din Peru, concerte de muzica, targuri agricole, ospete traditionale, focuri de tabara, piete de strada in aer liber , parade de cai si magari, de calarire a taurlui, si multe altele.

Despre Ziua Muncii

01 mai este Ziua Muncii in Peru. In Peru Ziua Muncii numita "Dia del trabajo" (in spaniola inseamna exact Ziua Muncii). In aceasta zi muncitorii sunt recompensati in moduri diferite. Sarbatoarea este 01 mai si lucratorii obtin toata ziua libera. Prima zi a lunii mai s-a raspandit in intreaga lume ca o vacanta de Ziua Muncii si traditia acestei zile continua in multe tari, inclusiv Peru. Evenimente, petreceri, sarbatori si festivaluri au loc in diferite orase si orasele din Peru.

Fiesta Patrias

Fiesta Patrias, sau Sarbatorile Nationale Peruviene sunt sarbatoriri ale independentei Peru de la Imperiul Spaniol. Ele constau in mod oficial in doua zile:

28 iulie, comemorarea independentei Peru castigate de catre José de San Martín.
29 iulie, in onoarea al Fortelor Armate si a Politiei Nationale din Peru.
Celebrarea Fiesta Patrias in Peru coincide cu perioadele de vacanta pentru scolile locale, precum si unele intreprinderi.

Alaturi de Craciun, Patrias Fiesta este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului pentru peruani si este normal pentru afacerile locale pentru sa genereze venituri la fel de mari ca in luna decembrie. Turismul tinde sa creasca in timpul acestor sarbatori cu vizitatori care vin sa se alature festivitatilor.

Craciunul

Pentru cei care sarbatoresc Craciunul, 25 decembrie este ziua cea mare pentru oferirea si primirea darurilor. In Peru, ziua cea mare este Noche Buena sau "Noapte Buna", pe 24 decembrie. In aceasta noapte, dupa masa (pentru catolicii practicanti), toata lumea merge acasa pentru a deschide cadouri si a se bucura de o masa de Craciun pregatita minutios, constand in curcan prajit traditional. La miezul noptii, cinstesc adultii cu sampanie si copiii isi ridica paharele de ciocolata calda in timp focurile de artificii stralucesc pe cerul noptii.

http://www.youtube.com/watch?v=oSMdx0IOvtg&feature=player_embedded



 

MyTheMuse

Data: Joi, 03/02/2011, 22:19 

Soldat


Bucataria peruviana

La fel ca vechii Incasi, peruanii de astazi prefera mancarurile simple, mai ales la serbarile campenesti. Preparate pe baza de peste (in special ton), legume (mai ales ardeiul) si foarte multe fructe (ananas, papaya, capsune si pepene cu miezul rosu,

Preparate pe baza de peste (in special ton), legume (mai ales ardeiul) si foarte multe fructe (ananas, papaya, capsune si pepene cu miezul rosu, fara seminte) sunt specifice Peru-ului.

Dintre mancarurile traditionale peruane, cele mai cunoscute sunt: Chicharrones - un fel de jumari preparate din carne de porc grasa, dar si din peste. Anticucho - frigarui din inima de vita. Ceviche - bucatele de peste crud, marinat in zeama de lamaie amestecata cu ardei si ceapa. La papa relleno - cartofi umpluti cu carne, ceapa, masline, oua rascoapte si stafide. Enrollada de atun - rulada de piure de ton si ceapa. Aji de gallina - pui prajit, cu ardei. Traditionala este si pachamanca - o "friptura" preparata intr-o groapa tapetata cu pietre foarte bine incinse, pe care se pun la fript bucati de carne infasurate in frunze de bananieri si acoperita, apoi, cu pamant. Carnea se scoate cand este bine rumenita. La asemenea ocazii, se consuma bauturi din fructe.

Se prepara multe mancaruri pe baza de orez dar si porumb (socotit aliment sacru si privilegiat, care se consuma sub forma de boabe sau de faina). Porumbul este folosit si la prepararea unei bauturi populare, la chica morada (nealcoolizata) si la chica de jora (varianta alcoolizata).

"Inventate" de stramosii indieni ai mexicanilor de astazi, tamalele au devenit "bucate traditionale" in toate tarile americii latine.

In Peru, tamalele sunt nelipsite la mesele de sarbatoare, iar taranii le comercializeaza si in piete. Se prepara din boabe de porumb portocaliu, combinate cu carne sau numai cu legume si apoi "impachetate" in frunze de porumb sau de bananier, dupa care se fierb. Gastronomia moderna foloseste insa si frunze de salata sau alte plante, pentru impachetarea tamalelor. Se consuma fierbinti.

Cateva retete din Peru :).

Salata de papaya

Ingrediente pentru 1 portie
1/2 papaya, salata verde, 1 rosie, telina, 2 felii pepene galben, pepene rosu, zeama de lamaie.

Preparare
Se taie fideluta 2 frunze de salata verde si se amesteca cu 2 linguri de telina taiata fin (sau data pe razatoare), se stropesc cu zeama de lamaie si se asaza pe un platou "captusit" cu frunze intregi de salata. Deasupra se pun felii de rosii si de papaya. Se garniseste cu felii de pepene galben si miez de pepene rosu.

Ceviche

Ingrediente pentru 4 portii
500 g peste, 1-2 catei de usturoi, 4-5 rosii mici, 1 ceapa, 3 lamai, 1 lamaie verde, cimbru, patrunjel verde, 2 picaturi Tabasco, sare.

Preparare
Se taie pestele cubulete si se pune intr-un castron. Se adauga sare, dupa gust, usturoiul zdrobit, zeama de lamaie si se lasa in frigider 6 ore. Se curata rosiile de pielita, se taie cubulete si se amesteca cu ceapa taiata felii subtiri, cimbru si 2 picaturi de condiment Tabasco. Amestecul obtinut se toarna peste pestele marinat. Se garniseste cu patrunjel si felii de lamaie verde. Se serveste cu chipsuri de cartofi.

Tamale

Ingrediente pentru 8 portii
8 stiuleti de porumb, 2 oua, 3 linguri de unt, 1 ceapa, 125 ml lapte, 1 lingurita de zahar, 1 rosie, 1 dovlecel, sare, piper proaspat macinat.

Preparare
Se desfac foile de pe stiuletii de porumb, pastrand 4-6 bucati mai suple, care se oparesc in apa clocotita pentru a se inmuia si a deveni maleabile. Se curata boabele de porumb cu ajutorul unui cutit de bucatarie. Separat, intr-o tigaie, se infierbanta untul, se rumeneste ceapa tocata marunt, pana cand devine sticloasa, apoi se adauga rosia curatata de pielita si seminte, taiata bucatele, dovlecelul taiat cubulete, zahar, sare si piper, dupa gust. Se lasa sa fiarba totul inca 5-6 minute, la foc iute.

Se adauga boabele de porumb, ouale batute impreuna cu laptele si se continua fiertul, la foc mic, amestecand continuu. Se pune cate putina compozitie pe fiecare foaie de porumb, apoi se impacheteaza sub forma unui plic si se leaga sa nu se desfaca la fiert. Pachetelele se pun intr-o oala mare, captusita cu foi de porumb si se acopera cu alte foi de porumb. Oala se umple cu apa, se inchide ermetic cu capac si se lasa sa fiarba, la foc mic, aproximativ 1 ora. Se servesc fierbinti.

Sangría

Ingrediente pentru 8 portii
200 g maracuja, 200 g coacaze sau zmeura, 200 g struguri albi, 200 g zahar, 100 ml lapte de cocos (optional), 1 l vin alb, 100 ml lichior de portocale.

Preparare
Taiate pe jumatate, coacazele (zmeura) se pun intr-un vas mare. Se adauga peste ele boabele de struguri curatate de pielite si seminte, zeama fructelor de maracuja si zaharul. Se pune vasul la rece pentru macerare, timp de 1 ora. In momentul servirii, se adauga lichiorul de portocale, laptele de cocos (optional) si vinul foarte rece.

Cea mai mare salata de fructe din lume a fost preparata in data de 21 iunie 2008 in Peru, iar desertul a intrat in Cartea Recordurilor.

Salata de fructe continea 18 tone de fructe precum papaya, mandarinele si ananasul.
50 de persoane din provincia Chanchamayo din Peru au muncit pentru a prepara salata in cele mai bune conditii.
Dupa omologarea recordului, desertul a fost impartit in 25.000 de portii.
Locuitorii din Chanchamayo si-au depas sambata propriul record, inregistrat in urma cu cinci ani, cand au preparat o salata din numai zece tone de fructe.



 

  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare:

Creaţi un website gratuit prin uCoz