Bucataria peruviana La fel ca vechii Incasi, peruanii de astazi prefera mancarurile simple, mai ales la serbarile campenesti. Preparate pe baza de peste (in special ton), legume (mai ales ardeiul) si foarte multe fructe (ananas, papaya, capsune si pepene cu miezul rosu, Preparate pe baza de peste (in special ton), legume (mai ales ardeiul) si foarte multe fructe (ananas, papaya, capsune si pepene cu miezul rosu, fara seminte) sunt specifice Peru-ului.
Dintre mancarurile traditionale peruane, cele mai cunoscute sunt: Chicharrones - un fel de jumari preparate din carne de porc grasa, dar si din peste. Anticucho - frigarui din inima de vita. Ceviche - bucatele de peste crud, marinat in zeama de lamaie amestecata cu ardei si ceapa. La papa relleno - cartofi umpluti cu carne, ceapa, masline, oua rascoapte si stafide. Enrollada de atun - rulada de piure de ton si ceapa. Aji de gallina - pui prajit, cu ardei. Traditionala este si pachamanca - o "friptura" preparata intr-o groapa tapetata cu pietre foarte bine incinse, pe care se pun la fript bucati de carne infasurate in frunze de bananieri si acoperita, apoi, cu pamant. Carnea se scoate cand este bine rumenita. La asemenea ocazii, se consuma bauturi din fructe.
Se prepara multe mancaruri pe baza de orez dar si porumb (socotit aliment sacru si privilegiat, care se consuma sub forma de boabe sau de faina). Porumbul este folosit si la prepararea unei bauturi populare, la chica morada (nealcoolizata) si la chica de jora (varianta alcoolizata).
"Inventate" de stramosii indieni ai mexicanilor de astazi, tamalele au devenit "bucate traditionale" in toate tarile americii latine.
In Peru, tamalele sunt nelipsite la mesele de sarbatoare, iar taranii le comercializeaza si in piete. Se prepara din boabe de porumb portocaliu, combinate cu carne sau numai cu legume si apoi "impachetate" in frunze de porumb sau de bananier, dupa care se fierb. Gastronomia moderna foloseste insa si frunze de salata sau alte plante, pentru impachetarea tamalelor. Se consuma fierbinti.
Cateva retete din Peru :).
Salata de papaya
Ingrediente pentru 1 portie
1/2 papaya, salata verde, 1 rosie, telina, 2 felii pepene galben, pepene rosu, zeama de lamaie. Preparare
Se taie fideluta 2 frunze de salata verde si se amesteca cu 2 linguri de telina taiata fin (sau data pe razatoare), se stropesc cu zeama de lamaie si se asaza pe un platou "captusit" cu frunze intregi de salata. Deasupra se pun felii de rosii si de papaya. Se garniseste cu felii de pepene galben si miez de pepene rosu.
Ceviche
Ingrediente pentru 4 portii
500 g peste, 1-2 catei de usturoi, 4-5 rosii mici, 1 ceapa, 3 lamai, 1 lamaie verde, cimbru, patrunjel verde, 2 picaturi Tabasco, sare. Preparare
Se taie pestele cubulete si se pune intr-un castron. Se adauga sare, dupa gust, usturoiul zdrobit, zeama de lamaie si se lasa in frigider 6 ore. Se curata rosiile de pielita, se taie cubulete si se amesteca cu ceapa taiata felii subtiri, cimbru si 2 picaturi de condiment Tabasco. Amestecul obtinut se toarna peste pestele marinat. Se garniseste cu patrunjel si felii de lamaie verde. Se serveste cu chipsuri de cartofi.
Tamale
Ingrediente pentru 8 portii
8 stiuleti de porumb, 2 oua, 3 linguri de unt, 1 ceapa, 125 ml lapte, 1 lingurita de zahar, 1 rosie, 1 dovlecel, sare, piper proaspat macinat. Preparare
Se desfac foile de pe stiuletii de porumb, pastrand 4-6 bucati mai suple, care se oparesc in apa clocotita pentru a se inmuia si a deveni maleabile. Se curata boabele de porumb cu ajutorul unui cutit de bucatarie. Separat, intr-o tigaie, se infierbanta untul, se rumeneste ceapa tocata marunt, pana cand devine sticloasa, apoi se adauga rosia curatata de pielita si seminte, taiata bucatele, dovlecelul taiat cubulete, zahar, sare si piper, dupa gust. Se lasa sa fiarba totul inca 5-6 minute, la foc iute.
Se adauga boabele de porumb, ouale batute impreuna cu laptele si se continua fiertul, la foc mic, amestecand continuu. Se pune cate putina compozitie pe fiecare foaie de porumb, apoi se impacheteaza sub forma unui plic si se leaga sa nu se desfaca la fiert. Pachetelele se pun intr-o oala mare, captusita cu foi de porumb si se acopera cu alte foi de porumb. Oala se umple cu apa, se inchide ermetic cu capac si se lasa sa fiarba, la foc mic, aproximativ 1 ora. Se servesc fierbinti.
Sangría
Ingrediente pentru 8 portii
200 g maracuja, 200 g coacaze sau zmeura, 200 g struguri albi, 200 g zahar, 100 ml lapte de cocos (optional), 1 l vin alb, 100 ml lichior de portocale. Preparare
Taiate pe jumatate, coacazele (zmeura) se pun intr-un vas mare. Se adauga peste ele boabele de struguri curatate de pielite si seminte, zeama fructelor de maracuja si zaharul. Se pune vasul la rece pentru macerare, timp de 1 ora. In momentul servirii, se adauga lichiorul de portocale, laptele de cocos (optional) si vinul foarte rece.
Cea mai mare salata de fructe din lume a fost preparata in data de 21 iunie 2008 in Peru, iar desertul a intrat in Cartea Recordurilor.
Salata de fructe continea 18 tone de fructe precum papaya, mandarinele si ananasul.
50 de persoane din provincia Chanchamayo din Peru au muncit pentru a prepara salata in cele mai bune conditii.
Dupa omologarea recordului, desertul a fost impartit in 25.000 de portii.
Locuitorii din Chanchamayo si-au depas sambata propriul record, inregistrat in urma cu cinci ani, cand au preparat o salata din numai zece tone de fructe.